Tennisklubben etableres
I de første årene etter krigen ble flere tennisfrelste offiserer og befal i Luftvernartilleriet stasjonert i Stavern. Aktiviteten vokste, og drøftelser om å starte en tennisklubb tok til. 17. juni 1949 ble Stavern Tennisklubb stiftet. Et interimstyre foresto ledelsen fram til den første generalforsamling på kommunelokalet i Stavern 13. mars 1950 med 11 interesserte til stede. Det første styret hadde denne sammensetning:
Tore Schrøder forteller at hovedårsaken til at Stavern Tennisklubb ble dannet i 1949 var at selv om man spilte tennis for mosjonens skyld, og at man syntes tennis var moro, så var man likevel opptatt av å møte konkurranse utenfor Stavern's egne rekker. Vår store konkurrent var Larvik Tennisklubb, som vi spilte en rekke kamper mot. Nå skulle vi vise at også vi i Stavern kunne hevde oss ut over det lokale miljøet. På denne bakgrunn ble klubben stiftet, forteller Tore Schrøder.
Gjorde seg fort bemerket
De sportslige aktiviteter kom snart i god gjenge etter stiftelsen av klubben, med klubbkamper og lokale turneringer. En av de begivenheter som er behørig nedtegnet i klubbens annaler, er deltakelsen ved innvielsen av Horten Tennisklubbs nye baner 5. mai 1950, der for øvrig Sigurd Robak deltok på Hortens lag. Som den yngste klubben i forbundet halte Stavern hjem en overbevisende seier over vertsklubben Horten, 5-2. Senere samme år beseiret Stavernspillerne igjen Horten, denne gang i 1. runde i cupen. Spillere her var Arnfinn Nielsen, Tore Schrøder, Rolf Bertelsen, Kåre Gusland og Ruth Frølich. I cupens 2. runde ble det imidlertid stopp med tap 4-5 for Tønsberg.
![]() |
Arnfinn Nielsen og Tore Schrøder på første halvdel av 50-tallet |
Den unge Stavern Tennisklubb gjorde seg godt bemerket i sitt første år. I 1950 tok klubben hjem tre kretsmesterskap. I mixed double ved Frances Kristensen og Arnfinn Nielsen, i herredouble ved Arnfinn Nielsen og Rolf Bertelsen, samt i single piker ved Gerd Schøning.
Forskjellig utstyr trengtes etterhvert til banen, nett, trommel og reparasjoner av gjerdet. Men inntekter var det heller smått med. Da kastet et lyst hode fram tanken om å lage en revy. Idèen slo rot, og ut over vinteren 1951 var både medlemmer og andre «revytalenter» igang med å sette opp en forestilling som fikk tittelen «Nå er det vår igjen». Revyen ble satt opp på Soldathjemmet. Men forventningene til de store inntekter som denne revyen skulle innbringe, slo ikke til. Folk sluttet rett og slett ikke opp om tiltaket. Utbyttet ble små 100 kroner.
Det var ikke bare utstyr til banen som klubben manglet. Klubbhus og garderober var helt fraværende. Særlig følbart var dette under turneringer og klubbkamper. Men tvers over gaten for banen lå Olaf Strømmes tannlegekontor, senere tannlege Sigurd Robaks arbeidsplass i over 40 år, nå tannlege Nygaards kontor. Tannlegens venteværelse ble under turneringer brukt som omkledningsrom. Senere ble også uthuset i den gamle losjebygningen brukt til vinteropplag av det beskjedne utstyr som klubben var i besittelse av.
«Første gang jeg kom til Stavern var som gjest til Stavern Tennisklubb og som del av laget fra Horten Tennisklubb. Jeg ble meget godt mottatt av klubbens Kåre Gusland. Tatt med til Fjellstua, der vi ble servert flotte smørbrød. Det var stort den gang. Under dette oppholdet ante jeg ikke at jeg bare kort tid etterpå skulle bli tannlege samme sted», minnes Sigurd Robak.
Var utstyr og garderobeforhold heller dårlig, så gikk det langt bedre rent sportslig. Således vant Stavern samtlige seks kamper mot naboene fra Larvik i KM's 1. runde. Unge Arnfinn Nielsen ble dette året for første gang Vestfoldmester i single ved å slå Finn Bjerke fra Tønsberg. Han ble også Vestfoldmester i double sammen med Finn Thoresen fra Larvik. Som kjent ble det med årene mange mesterskapstitler på Arnfinn, noe vi skal komme tilbake til.
En annen ung spiller som også viste stor framgang i klubbens første år, var Tore Schrøder. I et avisreferat fra en turnering i 1951 heter det om ham: «Tore Schrøder blir bare bedre og bedre. Han gir aldri opp en ball, han er hurtig, og derfor når han mye av det som ser håpløst ut». Tore Schrøder flyttet få år senere fra stedet, men holdt tennisgleden ved like helt til i midten av 1960-årene fikk ødelagt et kne. Da gikk han over til golf, og ble et kjent navn i golf-Norge.
Når vi først er inne på navn og spillere fra klubbens første to-tre år, kan vi også ut fra protokollene nevne de som spilte klubbkamper mot andre Vestfoldklubber: Tore Schrøder, Ulf Kløve, Rolf Bertelsen, Willy Haaland, Kåre Gusland, Egil Karlsen, Gerd Schøning, Finn Holberg Olsen, Frances Kristensen, Ruth Frølich og Finn Bergene. I 1952 nevnes Sigurd Robak for første gang.
Vestfolds beste tennisklubb
I 1952 gjorde klubben det riktig skarpt. Klubben kom til 3. runde i NM ved først å beseire Ljan TK med 3-2, for deretter å vinne en overbevisende seier over Drammen med 4-1. Men så endte årets NM-eventyr med et dundrende nederlag for Halden, 0-5. Likevel, deltakelsen såvidt langt i NM ble en verdifull erfaring for senere oppgjør på tennisbanen. Men revansje for tapet mot Halden i 1952 tok Stavern i 1. runde i 1956 ved å slå Halden 3-0 før kampene måtte avlyses på grunn av regn. Det må også understrekes at Stavern dette året (1956) ble Vestfolds beste tennisklubb og distriktsmester Vestfold/Telemark for annet år på rad. I finaleoppgjøret ble Sandefjord slått med 8-1.
Klubben var nå inne i en meget god periode, og interessen for tennis var tydelig økende. Ikke minst skyldtes det kombinasjonen av fotball/tennis, samtidig som det etterhvert flyttet flere mennesker med interesse for tennis til stedet. Willy Haaland, som også spilte fotball for Stag den gang, forteller at i en periode spilte nesten alle Stags fotballspillere også tennis. Det sosiale miljøet var den gang meget godt. Man møttes på benken på tennisbanen, og nærmest kjempet om å få et kvarters tid til å prøve tennisrackerten. Årskontingenten var kr 30 og baneleien for ikke medlemmer kr 10 pr time.
Siste nytt: